Băncile, într-un mare pericol. Ce nu se discută în România despre banii băncilor, de unde vine problema

de: Alexandru Puiu
22 05. 2023

Mulți români habar nu au că situația în sectorul bancar global e destul de delicată, pentru că la noi această temă e umbrită de probleme curente mult mai apăsătoare pe umerii oamenilor de rând, dar acest aspect ar trebui să ne intereseze, deoarece ne poate afecta direct buzunarele și bugetele familiilor noastre.

Prin urmare, trebuie să știi că asupra băncilor centrale planează mari pericole în momentul de față, dacă acestea nu vor reuși, sub o formă sau alta, să tempereze ritmul inflaționist, adică să ia măsurile necesare care se impun pentru a ține creșterea prețurilor sub control.

Mare pericol pentru bănci. Cele mai puternice se clatină

Când vorbim despre bănci centrale avem ca referință Fed-ul american, Banca Centrală Europeană pentru zona euro, în timp ce în cazul nostru vorbim despre Banca Națională a României (BNR).

Ei bine, aceste instituții, atunci când economiile sunt măcinate de inflație – așa cum se întâmplă în prezent – trebuie să majoreze dobânzile și să înăsprească politica monetară, astfel încât ritmul inflației să înceapă să se diminueze și să scadă.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, dezastrul este după colț, după cum avertizează şeful Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI).

Conform unei analize proaspăt publciate de Reuters, care-l citează pe specialist, credibilitatea şi independenţa băncilor centrale din întreaga lume vor fi în pericol, dacă inflaţia ridicată nu va fi adusă sub control.

”Dacă încrederea se evaporă, capacitatea de a face politici publice eficiente dispare”, a spus el.

Totul pare să atârne, deci, de un fir de ață, iar expertul îndeamnă bancherii centrali la analizarea profundă a situației și adoptarea unor strategii cu celeritate. ”În caz contrar, credibilitatea politicii monetare şi a băncilor centrale autonome responsabile de implementarea acesteia vor fi puse sub semnul întrebării”, a mai adăugat acesta.

”Necesitatea unei mai mari supravegheri şi reglementări a sectorului nebancar a devenit mai presantă, în lumina episoadelor recente de instabilitate. În următorii ani, politica monetară ar trebui să se concentreze direct pe readucerea inflaţiei la niveluri compatibile cu obiectivele băncii central”, a mai ținut acesta să precizeze.